Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Nasza Palarnia

kawa baltika

palarnia-balticaZawsze świeżo palona, zawsze z pasją i dobrym smakiem!

Kawa nie ma przed nami tajemnic, a swoją pasją chcemy się dzielić z Wami, oferując wysokogatunkową i pyszną kawę. 

Proces palenia kawy to tradycja, którą kultywujemy od lat. W tym celu zakupiliśmy do naszej palarni XIX - wieczny, odrestaurowany włoski piec, który znajduje się w samym centrum palarni. 
Upalanie kawy zmienia właściwości fizyczne i chemiczne świeżych, zielonych ziaren. Nieprażone ziarna zawierają podobne kwasy, białka i kofeinę, jak te które były palone, ale pozbawione są smaku, który doskonale znamy. 

Ziarna kawowca sprowadzamy ze sprawdzonych źródeł, a nasze doświadczenie pomaga nam w wyszukiwaniu sprawdzonych plantacji, w których także pracy podejmują się ludzie z pasją, jak my. 
Skład naszych mieszanek jest starannie dobierany, tak, aby zaspokoić potrzeby najbardziej wymagających klientów. 

Oferowana kawa jest zawsze świeżo palona, nie magazynujemy zapasów. Ziarna kawy po skończonym upaleniu chłodzimy, a następnie oddajemy procesowi leżakowania przez 2-3 dni. Następnie jest ważona i pakowana pod zamówienie klientów. 

W naszej ofercie posiadamy kawy jednorodne oraz mieszanki, które są w regularnej sprzedaży. Kawę mielimy tuż przed zapakowaniem, gdyż proces mielenia zalecany jest tuż przed przygotowaniem kawy, dzięki czemu cały smak, aromat i zapach "zamknięty" w ziarenkach uwalnia się, tym samym fundując naszym zmysłom nieziemską ucztę. 

Jako miłośnicy kawy wypalamy najlepsze ziarna, stawiamy na jakość, nie na ilość. Czas wypalania kawy jest bezwarunkowo przestrzegany, tak samo jak i temperatura zgodna z wymaganym stopniem palenia.
Efektem naszej pracy jest kawa ciemno lub jasno palona, o charakterystycznym brązowym lub cynamonowym kolorze oraz wyjątkowym zapachu.


Jasno czy ciemno palona?

Jasno palona kawa posiada bogatszy aromat, intensywniejszą i naturalną kwaskowatość oraz słabszą goryczkę. Naturalny aromat ziaren zostaje zachowany.

Ciemno paloną kawę charakteryzuje słabsza kwaskowatość, a smak odczuwalny dużo mocniejszy z mocną goryczką. Pierwotny charakter ziaren nie jest zachowany, ale za to wydobywają się z nich wszystkie substancje aromatyczne. 



polska palarnia